Zelfreinigende kattenbak- iets voor jou?

Zelfreinigende kattenbak

Het grote voordeel aan het hebben van een kat, is dat het heerlijke, zelfstandige dieren zijn. Ze gaan hun eigen weg en hebben ‘hun mens’ voor maar enkele dingen nodig. Zo vinden ze het fijn om op tijd eten en vers water te krijgen, en wensen ze een schone plek waar ze hun behoeften kunnen doen. Bij buitenkatten is dat laatste vaak niet zo’n groot probleem, die zoeken hun eigen plekje.

Bij binnenkatten is dat een heel ander verhaal! Een kattenbak schoonmaken is vaak een smerig karweitje en bovendien een aanslag voor je neus. Wanneer je het een keer vergeet, herinnert die typische geur je er bovendien precies aan wat je vergeten bent.

Zie jij telkens op tegen het verschonen van de kattenbak, of ben je regelmatig een paar dagen niet thuis? Een zelfreinigende kattenbak zou dan wel eens een uitkomst kunnen zijn!  

Wat is een zelfreinigende kattenbak?

Zoals de naam al zegt, is een zelfreinigende kattenbak een kattenbak die zichzelf reinigt. Oke, hij brengt de uitwerpselen van je kat niet zelf naar de vuilnisbak, maar hij komt een heel eind!

Dat houdt in dat de uitwerpselen niet meer uit het grid geschept hoeven te worden, maar dat dit (semi-)automatisch gebeurt. Wel dien je de uitwerpselen vervolgens eens in de zo veel tijd zelf naar de container te brengen. Hoe vaak dit dient te gebeuren, is afhankelijk van het type kattenbak dat je hebt.

Doordat de zelfreinigende kattenbak de uitwerpselen opvangt en vervolgens afsluit, ontsnappen er nagenoeg geen geurtjes. Een zelfreinigende kattenbak is dus zo goed als geurloos. Wel zo prettig!

Welke soorten zelfreinigende kattenbakken zijn er?

Er zijn 2 soorten zelfreinigende kattenbakken:  

  • De semi-automatische kattenbak  
  • De volledig automatisch kattenbak  

De semi-automatische kattenbak vraagt net iets meer van het kattenpersoneel dan de volledig automatische kattenbak. Bij de semi-automatische is het vaak nodig dat de bak even gekiept wordt, of dat er aan een hendel gedraaid wordt. Op die manier worden de uitwerpselen van het grid gescheiden.

Een volledig automatische kattenbak doet dit helemaal zelf. De kattenbak draait zelf, waardoor de uitwerpselen automatisch gescheiden worden van het grid. Je kunt meestal zelf instellen binnen welke tijd nadat de kat gebruikt heeft gemaakt van de kattenbak, dit moet gebeuren.

De uitwerpselen worden vervolgens in een aparte bak of zak opgevangen. Deze bak of zak wordt vervolgens afgesloten, waardoor er geen geurtjes kunnen ontsnappen.

Voor welke katten en eigenaren is een zelfreinigende kattenbak geschikt?  

Een zelfreinigende kattenbak is geschikt voor:  

  • Elk baasje dat liever niet dagelijks de uitwerpselen van zijn kat opschept
  • Mensen die regelmatig een paar dagen van huis zijn en dan niet in de gelegenheid zijn om de kattenbak schoon te maken
  • Mensen die de mogelijkheden hebben om wat meer te spenderen aan een kattenbak
  • Katten die van een kattenbak met deksel houden
  • Een huishouden met meerdere katten die het niet erg vinden om op dezelfde kattenbak te gaan
  • Katten (en baasjes) die altijd een schone kattenbak willen hebben

Een zelfreinigende kattenbak is minder geschikt voor:

  • Baasjes die geen groot budget beschikbaar hebben voor een kattenbak  
  • Katten die niet van een kattenbak met deksel houden  

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een automatische kattenbak?  

Voordat je besluit een automatische kattenbak te kopen, is belangrijk om jezelf een paar vragen te stellen:

Waar moet mijn kattenbak aan voldoen?

Vind je het niet erg om regelmatig aan een hendel te draaien of de bak even om te kiepen? Dan is een semi-automatische bak prima (en goedkoper!). Ben je regelmatig een paar dagen weg en zou dan iemand moeten komen om de bak te laten draaien? Dan is een volledig automatische bak misschien een beter idee.

Ben je bewust bezig met het milieu? Dan is een semi-automatische kattenbak de beste optie. Deze verbruikt minder stroom/batterijen dan de semi-automatische.

Past een automatische kattenbak bij mijn kat?  

Vindt je kat het prima om zich in een kleine ruimte te bevinden zoals een kattenbak met deksel? Vind je kat het niet erg als voorwerpen soms geluid maken? Heb je meerdere katten die het niet erg vinden om gebruik te maken van dezelfde kattenbak?

Als je op alle drie deze vragen ‘ja’ kunt beantwoorden, dan kan een (semi-)autmoatische kattenbak een waardevolle aankoop zijn.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je kattenbak niet te klein is. Als vuistregel kun je aanhouden dat de kattenbak ongeveer 1,5 keer zo groot moet zijn als je kat. Op die manier kan hij zich rustig draaien, zonder direct klem te komen zitten.

Beste zelfreinigende kattenbak  

Als jij op zoek bent naar een automatische, zelfreinigende kattenbak, dan is de scoopfree original of de scoopfree ultra wellicht een goede keuze!

Dit zijn twee zelfreinigende kattenbakken die jou alle zorgen uit handen nemen. Je hoeft enkel de stekker in het stopcontact te stoppen, in te stellen of hij iedere 5, 10 of 20 minuten nadat jouw kat gebruik gemaakt heeft van de kattenbank, het vuil weg moet vegen, en voor de rest heerlijk genieten van de extra tijd die deze aankoop je oplevert!

Dit bericht is gepost in Katten. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

We gebruiken cookies 🍪 om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.

Deprecated: Functie get_page_by_title is sinds versie 6.2.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan WP_Query. in /data/sites/web/diertjesenzonl/www/wp-includes/functions.php on line 6031
Accept